Γυναικολογικός Βελονισμός

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικολογικών προβλημάτων. Αυτό γίνεται μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού και απαιτεί εκτεταμένη γνώση του βελονισμού και των γυναικολογικών νόσων και προβλημάτων που μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία από αυτόν.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται είτε ως μονοθεραπεία, είτε συμπληρωματικά με κάποια προυπάρχουσα αγωγή που λαμβάνει η γυναίκα, για τις παρακάτω ενδείξεις:

  • Δυσμηνόρροια και προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

    Πολλές γυναίκες εμφανίζουν έντονο πόνο πριν ή και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Για τις περισσότερες αυτό είναι καλά ανεκτό, όμως για κάποιες γυναίκες τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που τις αποτρέπουν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Εκτός του πόνου πολύ συχνά συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος, ζαλάδα, ιδρώτας.

Με το βελονισμό μπορούμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό αυτά τα συμπτώματα. Οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες, με ένα πλήρη κύκλο να ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, αν και συνήθως τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τον πρώτο μήνα.

  • Διαταραχές κύκλου

    Η αιτία των περισσότερων διαταραχών κύκλου είναι κάποια ορμονολογική βλάβη στον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-ωοθήκες. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι πιο συχνές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας. Ο βελονισμός έχει πολύ θετική επίδραση σε διαταραχές του κύκλου που οφείλονται σε ενδοκρινολογικούς παράγοντες. Τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται εμφανή μετά από ένα κύκλο εβδομαδιαίων συνεδριών που διαρκεί τρεις μήνες. Μετά από αυτό ακολουθούνται πιο αραιές θεραπείες συντήρησης.

  • Συμπτώματα εμμηνόπαυσης – προεμμηνόπαυση

    Προεμμηνόπαυση είναι η περίοδος όπου γίνεται η φυσιολογική αλλαγή από τον γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο προς την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η γυναίκα πολύ συχνά αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως εξάψεις, ανησυχία, διαταραχές ύπνου, συναισθηματική αστάθεια, νευρικότητα, πονοκεφάλους ή και κατάθλιψη. Ο βελονισμός, χωρίς βέβαια να μπορεί να υποκαταστήσει τη ορμονική θεράπεία υποκατάστασης, μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφηση από αυτά τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της γυναίκας.

  • Πονοκέφαλοι – Ορμονικά σχετιζόμενες ημικρανίες
  • Υπογονιμότητα
  • Μαστοδυνία
  • Πόνος μετά από γυναικολογικό χειρουργείο
  • Χρόνιο πυελικό άλγος