Διακοπή καπνίσματος

Κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα με διάφορους τρόπους. Από αυτούς που προσπαθούν, μόνο ένα μικρό ποσοστό τα καταφέρνει χωρίς καμία βοήθεια ( περίπου 2% ), ενώ οι υπόλοιποι θα καταφύγουν σε κάποια υποστηρικτική μέθοδο όπως ο βελονισμός. Εάν έχετε ποτέ προσπαθήσει να κόψετε το τσιγάρο, τότε ξέρετε πόσο δύσκολο είναι. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη είναι ένας πάρα πολύ ισχυρός εθιστικός παράγοντας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κόσμος έχει στραφεί στο βελονισμό για να κόψει το κάπνισμα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό βέβαια δεν είναι πανάκεια ή κάποια μαγική θεραπεία. Προϋποθέτει να υπάρχει θέληση από τον καπνιστή ο οποίος θα προσπαθήσει να απέχει από το τσιγάρο. Ο βελονισμός όμως θα κάνει αυτή την προσπάθεια πολύ πιο εύκολη μειώνοντας τα συμπτώματα στέρησης και διατηρώντας τον πρώην πλέον καπνιστή πιο ήρεμο έτσι ώστε τα αποτελέσματα να έρθουν γρήγορα και να έχουν διάρκεια.

Πως γίνονται οι θεραπείες;

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος με βελονισμό περιλαμβάνει   την προετοιμασία του ασθενή, τη συμμόρφωσή του στις οδηγίες του βελονιστή και την κατανόηση για το τι πρέπει να περιμένει μετά τις θεραπείες. Η κάθε συνεδρία εστιάζει στα συμπτώματα στέρησης του κάθε καπνιστή ξεχωριστά. Αυτά μπορεί να είναι νευρικότητα, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης, αυπνία, έως και κατάθλιψη.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μία τυπική συνεδρία για διακοπή καπνίσματος διαρκεί 30 – 45 λεπτά και επαναλαμβάνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τις πιο πολλές φορές τα συμπτώματα μειώνονται από την πρώτη θεραπεία, ενώ σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες.