Επώδυνες Καταστάσεις
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που επισκέπτονται το ιατρείο υποφέρουν από κάποιου είδος πόνου, είτε αυτός είναι χρόνιος, είτε έχει εμφανιστεί πρόσφατα. Και στις δύο περιπτώσεις ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τη στιγμή που ο γιατρός κρίνει μετά από λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση ότι ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει σε θεραπεία.
Οι πιο συχνές επώδυνες καταστάσεις περιλαμβάνουν:
- Την ισχιαλγία η οποία συνήθως απαντάει πολύ καλά στο βελονισμό.
- Το αυχενικό σύνδρομο με το οποίο πολλές φορές συνυπάρχουν ή και προκαλούνται από αυτό και άλλα προβλήματα υγείας όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, πόνοι και μουδιάσματα στον ώμο ή στο χέρι.
- Τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες που δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι αποτέλεσμα των πολλών φαρμάκων που καταλήγουν να παίρνουν οι ασθενείς για να ανακουφιστούν.
- Τις οσφυαλγίες οι οποίες απαντάνε εξαιρετικά στο βελονισμό.
- Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
- Τον πόνο στην περιοχή του ώμου.
- Το πυελικό άλγος.
- Την οστεοαρθρίτιδα στην οποία ο πόνος προκαλείται από τον χρόνιο εκφυλισμό του χόνδρου στις αρθρώσεις
Εκτός των παραπάνω ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει και σε μία σειρά άλλων επώδυνων καταστάσεων όπως:
- Η νευραλγία τριδύμου όπου υπάρχει βλάβη στη λειτουργία του τρίδυμου νεύρου. Αυτό προκαλεί εξάρσεις μέτριου ή ισχυρού πόνου στη γνάθο, τα δόντια, τα ούλα, τα χείλη, ακόμα και στο μάτι ή το μέτωπο.
- Ο πόνος στη γνάθο ή σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης. Στην περίπτωση αυτή ο πόνος προέρχεται όταν η άρθρωση βγαίνει από τη σωστή της θέση, από βλάβη του χόνδρου της άρθρωσης λόγω αρθρίτιδας, η άρθρωση τραυματίζεται από κάποιο χτύπημα, ή όταν οι μύες της άρθρωσης κουράζονται από την πολύ χρήση.
- Η τενοντίτιδα στην οποία υπάρχει φλεγμονή ή ερεθισμός των τενόντων με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος ή ευαισθησία στην άρθρωση. Η τενοντίτιδα μπορεί να προσβάλει όλους τους τένοντες του σώματος, όμως είναι πιο συχνή στον ώμο, τον αγκώνα, τον καρπό και τη πτέρνα.