Μαιευτικός Βελονισμός

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις εξής περιπτώσεις:

  • Υπερέμεση της κύησης.
  • Μυοσκελετικοί πόνοι π.χ. οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
  • Κεφαλαλγίες.
  • Μετασχηματισμός ισχιακής προβολής.
  • Προετοιμασία τραχήλου για φυσικό τοκετό.
  • Ενεργειακή εξισορρόπηση για άγχος, αυπνίες, κατάθλιψη.
  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Μείωση του πόνου και χαλάρωση κατά τον τοκετό.

Υπερέμεση της κύησης

Σοβαρή ναυτία και εμετός (υπερέμεση) μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη, κυρίως μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες, χωρίς να είναι σπάνιο να διαρκέσει σε όλη την εγκυμοσύνη. Ο βελονισμός βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως με τα πρώτα συμπτώματα και οι συχνότητά τους εξαρτάται από τη βαρύτητα της κατάστασης.

Μυοσκελετικοί πόνοι

Μυοσκελετικοί πόνοι μπορεί να προυπάρχουν ή και να δημιουργηθούν για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη. Η εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον πόνο ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να παράξουν ενδορφίνες (φυσικές αναλγητικές ουσίες), μελατονίνη (η οποία προάγει τον ύπνο) και σεροτονίνη (η οποία προκαλεί ευεξία). Ακόμα μέσω της ενεργοποίησης του κεντρικού νευρικού συστήματος ο βελονισμός έχει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μετασχηματισμός ισχιακού μωρού σε κεφαλικό

Ανάμεσα στις 35-37 εβδομάδες κυήσεως μπορεί να γίνει προσπάθεια να γυρίσει το μωρό από την ισχιακή θέση σε κεφαλική. Αυτό γίνεται με την εφαρμογή μόξας, το κύριο βότανο της οποίας είναι η Artemisia vulgaris και με την οποία ζεσταίνουμε κάποια συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να αυξηθεί η κινητικότητα του μωρού έτσι ώστε να αυξηθεί και η πιθανότητα αυτό να γυρίσει σε κεφαλική θέση.

Προετοιμασία για φυσικό τοκετό

Με το βελονισμό μπορούμε να προετοιμάσουμε το επίτοκο για φυσιολογικό τοκετό με απόλυτα φυσικό τρόπο. Μέσω της ενεργοποίησης συγκεκριμένων σημείων του σώματος εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες λεπταίνουν και μαλακώνουν τον τράχηλο (προσταγλανδίνες) και ορμόνη που ενεργοποιεί τις συσπάσεις της μήτρας (ωκυτοκίνη). Ακόμα βοηθάει να έρθει το μωρό στην καλύτερη δυνατή θέση, βοηθάει να χαλαρώσουν οι μύες και οι τένοντες, ηρεμεί το μυαλό και ανεβάζει τα ενεργειακά επίπεδα έτσι ώστε να προετοιμαστεί η γυναίκα για τον τοκετό. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα για φαρμακευτική πρόκληση τοκετού και καισαρικής τομής.

Οι συνεδρίες γίνονται μία φορά την εβδομάδα, ξεκινώντας από την 36η εβδομάδα κύησης έως την έναρξη του τοκετού.