Υπογονιμότητα

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Πολλές από τις αιτίες της υπογονιμότητας (αν και όχι όλες) μπορούν να αντιστραφούν με το βελονισμό.

 

Πώς λειτουργεί;

Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τόσο τις πιθανότητες της φυσικής σύλληψης, όσο και τα ποσοστά επιτυχίας μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση με διάφορους τρόπους:

  1. Βελτιώνει τη λειτουργία των ωοθηκών με αποτέλεσμα να παράγουν καλύτερης ποιότητας ωάρια.
  2. Ρυθμίζει της ορμόνες έτσι ώστε να παράγουν περισσότερα ωοθυλάκια.
  3. Αυξάνει την αιματική ροή στη μήτρα και αυξάνει το πάχος του ενδομητρίου.
  4. Χαλαρώνει τις ασθενείς και μειώνει το επίπεδο άγχους τους.
  5. Αποτρέπει τις συσπάσεις της μήτρας.
  6. Μειώνει τις παρενέργειες των φαρμάκων της εξωσωματικής.
  7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  8. Μειώνει την πιθανότητα αποβολής.

 

Σε ποιες καταστάσεις βοηθάει;

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις που ευθύνονται για την υπογονιμότητα όπως σαλπιγγικός σπασμός, υψηλή τιμή της FSH, επαναλαμβανόμενες αποβολές, ανεξήγητη (ιδιοπαθής) υπογονιμότητα, υπερπρολακτιναιμία (η οποία δεν οφείλεται σε προλακτίνομα), σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) κ.α.

Σε μερικές όμως περιπτώσεις ο βελονισμός δεν έχει θέση, όπως π.χ. σε σαλπιγγικές συμφύσεις που έχουν προκληθεί ως αποτέλεσμα πυελικής φλεγμονής ή ενδομητρίωσης.

 

Πότε θα πρέπει να αρχίσω;

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Ένας ολοκληρωμένος κύκλος θεραπειών διαρκεί τρεις με τέσσερις μήνες πριν προχωρήσουμε σε σπερματέγχυση ή σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Εάν παρολαυτά δεν υπάρχει επαρκής χρόνος, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες ωφελούνται ακόμα και με το να κάνουν συνεδρίες βελονισμού πριν και μετά την εμβρυομεταφορά.

 

Πότε πρέπει να σταματήσω;

Ο στόχος μιας θεραπείας βελονισμού για την υπογονιμότητα δεν είναι μόνο να μείνει μία γυναίκα έγκυος, αλλά να παραμείνει έγκυος και να αποκτήσει ένα υγιές μωράκι. Στατιστικά οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν στους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Άρα οι θεραπευτικές συνεδρίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να αποφευχθεί μία αποβολή.

 

Ποια βελονιστικά σημεία χρησιμοποιούνται;

Τα σημεία στα οποία τοποθετούνται οι βελόνες διαφέρουν ανάλογα με τη γυναίκα, την αιτία της υπογονιμότητας, την ημέρα του κύκλου της και τη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως να παίρνει. Μετά τη σπερματέγχυση ή την εξωσωματική γονιμοποίηση αυτά τα σημεία διαφοροποιούνται. Σε αυτή τη φάση αντενδείκνυται ο βελονισμός στην περιοχή της κοιλιάς και της πυέλου καθώς και σε έξι συγκεκριμένα σημεία τα οποία είναι η Χοληδόχος Κύστη 21, το Στομάχι 36, το Παχύ Έντερο 4, ο Σπλήνας 6, η Ουροδόχος Κύστη 60 και η Ουροδόχος Κύστη 67.

 

Υπάρχουν παρενέργειες;

Ο βελονισμός για τη θεραπεία της υπογονιμότητας έχει ελάχιστες ή και καθόλου παρενέργειες. Βασίζεται πάνω στην απόλυτα φυσιολογική ενεργοποίηση του ίδιου του οργανισμού ώστε να ισορροπήσει το ενδοκρινικό σύστημα και τις ορμόνες ώστε να έχουμε το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.